Griekse taverne aan zee met houten meubilair en klimop

Kijkje in de Griekse keuken

Kom je ook naar het Griekse eiland Thassos? Al zou je het alleen al doen vanwege het geweldige eten. Vanaf het moment dat je hier aankomt ga je genieten van de heerlijke Grieks keuken. Ik heb meer dan 10 Griekse eilanden bezocht, maar  eiland Thassos scoort wat mij betreft een 9+

Alhoewel het onmogelijk is om de heerlijke Griekse lokale keuken in 1 blog te bevatten wil ik je alvast een beetje lekker maken. Niet om je te plagen maar om je te helpen straks de juiste keuze te maken als je bij die gezellige taverne zit.

Tip:  Ga eens eten op zijn Grieks!

Grieken zullen niet zoals wij eerst een voorgerecht, dan een hoofdgerecht eten. Bij hen is het gebruikelijk om gezamenlijk een mix van voorgerechten en hoofdgerechten te bestellen die tegelijkertijd (of op een willekeurig moment) op tafel wordt gezet. Iedereen eet dan mee van alle gerechten. Het is een hele leuke manier om gerechten te ontdekken en te genieten van veel verschillende smaken.

Olijfolie

In Griekenland wordt per persoon meer olijfolie gebruikt dan waar dan ook ter wereld. De olijfolieoogst in is hier dan ook erg belangrijk. De meest bekende olijf is de Kalamata-olijf, een niet-gevulde zwarte olijf die heerlijk smaakt in een typische Griekse salade.

Tzatziki

Alom bekend. Je koopt het hier net zo makkelijk als daar. Het is een Grieks voorgerecht met als basis yoghurt, komkommer en knoflook. Het is enorm lekker op een knapperig stukje brood of als saus bij een Pita Gyros maar het wordt ook gegeten als tussendoortje (hapje).

Feta

Natuurlijk mogen we feta niet vergeten als het gaat over lekkere, typische Griekse gerechten. Feta is een Griekse witte kaas die wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Je kan feta koud eten in een Griekse salade en gewoon zo met wat olijfolie, maar het is ook enorm lekker in de oven. De kaas wordt hierbij in stukjes gesneden, in olijfolie gelegd en vergezeld met wat verse tomaten en aangevuld met wat paprika of pepertjes, wat kruiden erover heen strooien en klaar. Heel lekker!

Het geheim van Yiannis

Nu we het toch over feta hadden. Wist je dat in de noordelijke regio van Griekenland ook veel Bougiourdi gegeten wordt. Lekker als een pittige, wellustige oost-mediterrane fondue. En Yiannis heeft samen met enkele Koks op Thassos het beste recept.

Ik heb laatst even bij Yiannis in zijn keuken mogen meekijken en dit is wat ik zag:

Een plak Griekse fetakaas (overigens “feta” betekent “plak” in het Grieks.) Bougiourdie  geeft je middels smeltende feta, hete pepers, geurige Griekse kruiden en de sappige bite van tomaat een heerlijke smaakexplosie. Tip! Heerlijk als voorgerecht of onderdeel van een door jou zelf gemaakte meze tafel. Je eet het warm met lekker knapperig brood. Het is een geliefd bijgerecht in de regio Thessaloniki en ook op Thassos. De Grieken van Klein Azië die rond 1920 in deze regio zaten gaven de Griekse keuken hier wat meer warmte en pit waardoor het één van de beste regio’s is om lekker te eten. Ik heb zelf veel Griekse eilanden bezocht en overal de lokale keuken geproefd. Thassos is toch wel één van de beste culinaire bestemmingen.

Soutzoukakia

Griekse (lams)gehaktballetjes in tomatensaus is waanzinnig lekkere comfortfood. Het is een ware explosie van mediterrane smaken.

De oorsprong van dit traditionele gerecht moeten we gaan zoeken aan het begin van de 20ste eeuw. Het recept is ontstaan in Smyrni, het hedendaagse Izmir. Zo zie je maar weer hoe sterk de Griekse keuken werd beïnvloed door de Turken.

Moussaka

Moussaka is misschien wel het bekendste hoofdgerecht. Het is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine en vaak ook courgette en aardappel. Een tomatensaus met gehakt  en voldoende kruiden vervolledigt het plaatje. Het behoort in principe tot de Turkse keuken uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk. Het wordt heel vaak in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten, zij het in ietwat andere uitvoering. Ik ken dit gerecht al sinds mijn jeugd uit Kroatië waar ze  bijvoorbeeld veel zuiniger zijn met bechamel. Helaas heb ik op Thassos nog niet de lekkerste Moussaka gevonden. Vaak toch met hele dikke lagen bechamel waar ik zelf niet van hou.

Griekse tapas: Mezedes

In Spanje heb je tapas, in Italië heb je anti-pasti en in Griekenland heb je mezedes. Het is een reeks gerechten die je als voorgerecht of als hoofdgerecht in de vorm van tapas kan serveren. De Grieken bestellen vaak mezedes als ze met familie of vrienden samenkomen om te gaan eten. Ze delen de verschillende gerechten, drinken, praten, lachen en genieten tussendoor van al die lekkere gerechten.

Scroll naar boven